Måkläppen

 

Varje år mellan första november och sista januari är det tillåtet att besöka Måkläppen, den stora sandreveln sydväst om Falsterboön. Här brukar både gråsäl och knubbsäl vila på sandreveln och med lite tur kan man komma tillräckligt nära för att fotografera. Många människor söker sig hit för att få se sälarna och ofta blir de störda när folk går för nära. Jag besökte Måkläppen en mulen fredag den 25 januari tidigt på morgonen för att hinna föra de stora skarorna besökare. Jag kom först men ljusförhållandena var dåliga för att fotografera. Sälarna blev inte skrämda då jag höll mig på betryggande avstånd och de som låg i vattnet var nyfikna och kom nära för att titta närmare på mig. Efter en stund anlände de första andra besökarna och då jag vandrade tillbaka mötte jag ett 50-tal besökare. I lagunen fanns även en flock skärsnäppor, snösparv, knölsvan, skarvar och ytterligare en grupp sälar på en revel i öster. Totalt var det troligen över 100 sälar på Måkläppen.

 

 
 
 

Comments are closed.