Japanguiden

Trots mina många besök i Japan under snart 15 års tid är det fortfarande lika spännande att uppleva och upptäcka detta spännande land. Kanske är det kontrasten mellan det nya och det gamla som är mest spännande. Allt verkar så modernt och högteknologiskt och samtidigt lever gamla traditioner kvar hos storstadsmänniskorna. Det verkar bekant men är ändå så annorlunda. Man skall dock komma ihåg att det är lätt att fastna i skillnader men i det stora hela är det inte så stora skillnader på svenskar och japaner. Det är större skillnader inom länderna än mellan länderna. Som folk är vi båda lite reserverade, både kollektiva och individualistiska på samma gång, de flesta har en ganska god levnadsstandard och musik och designsmak är förvånansvärt lika.

20112012-IMGP7683

Japan har så mycket att erbjuda sina besökare. Här finns en stor mängd gamla tempel, slott, trädgårdar och stadsdelar bevarade samt en storslagen natur med höga berg, djupa skogar, dramatiska kuster och skärgårdar. Både det traditionella och moderna hantverket är rafinierat med keramik, lackarbeten, träsnickerier, pappers- och bambuarbeten, textil och måleri. Nöjeslivet är varierat med många festivaler, teatrar och nöjesparker. Maten är fantastisk och värd en resa i sig med delikatesser för både öka och smaklökar. För att inte glömma de underbara varma baden på de vackra badanläggningarna, onsen. Sedan har vi det moderna Japan med sina futuristiska städer, snabbtåg, robotar, elektronik och neo- och ledbelysta gatumiljöer i alla färger.

Det har ansetts som ett dyrt land att besöka med så är det inte längre eller behöver inte vara så, det beror på hur man reser och var man bor och äter. Med ett tågpass och sökningar på internet för billigt boende blir det ofta till och med billigare än att resa i Sverige.  Maten finns i alla prisklasser men är generellt billigare än i Europa. Det går också att hitta billiga flygbiljetter via internet men de två bekvämaste flyglinkerna är SAS från Kastrup och Finnair från Helsingfors (med anslutningar). SAS flyger bara till Tokyo (Narita) medan Finnair även flyger till Osaka och Nagoya. Och varför inte prova på att åka tåg hela resan. Från Sverige till Osaka tar det ca 12 dagar med transibiriska järnvägen mellan Moskva och Peking samt anslutningar med båt och tåg.

Språket och skrivtecknen är ett visst problem men i storstäderna står ofta platsnamn utsatta med romanska bokstäver och på pendeltåg, tunnelbanor och snabbtåg visas stationer på engelska och speakerrösten berättar också på engelska. Dessutom är japaner mycket hjälpsamma överlag och även om de inte kan engelska hjälper de gärna till och visar vägen. På restauranger finns ofta menyer med bilder eller som plastportioner i skyltfönstret vilket underlättar. Personalen på många hotell pratar engelska men kommer man ut på landsbygden och i mindre samhällen blir det allt färre som kan ett andra språk.

29012013-IMGP0282

Japan är ett långt land och består av 4 huvudöar och flera tusen mindre öar som ligger på en lång rad längs kanten på den asiatiska kontinentalplattan. Den största ön heter Honshu och det är här huvuddelen av befolkningen bor. I norr ligger nordön Hokkaido, i söder Shikoku och i sydväst Kyushu. Sedan följer en lång rad öar ner mot Taiwan som kallas Okinawa, Japan har också några öar rakt söderut i Stilla havet där Ogasawara öarna ligger längst söderut.
Det är över 3000 km mellan norra och södra delen av landet och skillnaderna i klimat och naturförutsättningar är därför stora. Längst i norr kommer packisen ner vintertid och längst i söder är det tropisk värme hela året. Japan domineras av berg och har bara ca 15% lågland där flertalet människor bor. Högsta berget är vulkanen Fuji med 3700 meters höjd. I de centrala bergen som kallas japanska alperna finns flera toppar över 3000 meter.
Den vulkaniska aktiviteten präglar landet och det finns fortfarande flera vulkaner som är aktiva ganska ofta. Heta källor finns över hela landet och har skapat traditionen med onsen, varma bad. Längs i norr är det barrskogsvegetation som övergår i vinterkal lövskog och från Tokyo och söderut övergår denna i vintergröna ekskogar. I söder finns tropisk regnskog och mangroveskogar längs kosterna. Slätterna har varit uppodlade för risodling under lång tid och redan för 1000 år sedan var japan ganska tätbefolkat. idag bor här ca 127 miljoner invånare på en yta 2/3 av Sveriges.

japan hela

 
 

Comments are closed.