Warning: Illegal string offset 'id' in /var/www/ekid.se/public_html/wp-content/themes/gallery/header.php on line 4
Mat — EKID

Warning: Illegal string offset 'id' in /var/www/ekid.se/public_html/wp-content/themes/gallery/single.php on line 5

Mat

 

Japansk mat är en av de största behållningarna med att besöka landet. Här finns en otrolig variation på olika maträtter och det mesta är exotiskt för oss Europeer trots att vi blir allt mer vana vid sushi. japansk mat smakar också väldigt gott och är traditionellt häslosam mat.
Den japanska matlagningen fokuserar på att framhäva råvarornas konsistens, form och färg och just det estetiska är viktigt i upplägget av maten. Det som direkt skiljer från Europeiskt matbord är att maten serveras på olika tallrikar för varje rätt. Man använder normalt inte bestick utan ätpinnar och dricker soppan direkt från skålen. Innan måltiden får man ofta en varmvåt handduk att tvätta händerna med. När man går på restaurang kan det inbland vara en utmaning då de japanska skrivtecknen är svåra att tyda. Många restauranger har dock plasträtter i skyltfönstret samt menyer med bilder. Ju svårare att förstå vad de serverar ju finare restaurang är det oftast. Ris är basmat tillsammans med olika grönsaker, nudlar, soba (kornpasta) och fisk. Priset varierar avsevärt men det är betydligt lättatre att hitta riktigt billig mat än i Sverige. Klassiska maträtter är soba eller nudlar som serveras varmt eller kallt i en skål med olika tillbehör. Sushi finns i olika utförande och behöver inte vara rullar (maki) eller avlånga risbitar med rå fisk ovanpå utan kan också vara en skål med ris och tillbehör ovanpå. Rå fisk heter sashimi och fås ofta som en del i en meny. Friterade grönsaker, fiskar och skaldjur heter tempura och är vanligt förekommande. Schnitzelliknande rätter kallas tonkatsu och är delade i smala bitar som går att äta med pinnar. Det finns en hel uppsjö av lunchboxar att köpa på stationer och snabbköp som kallas bento. Dessa består ofta av en blandning med kalla smårätter. På barer och ölställen serveras ofta smårätter till drickat och dessa restauranger kallas izakaya. Riktigt fina restauranger har många olika smårätter i en stor måltid. På både ryokan och Onsen får man en riktigt spännande matupplevelse som ofta ingår i det relativt höga priset.

 

 
 
 

Comments are closed.


Warning: Illegal string offset 'id' in /var/www/ekid.se/public_html/wp-content/themes/gallery/sidebar.php on line 4
 
 

Warning: Illegal string offset 'id' in /var/www/ekid.se/public_html/wp-content/themes/gallery/footer.php on line 4