Stadsbyggnadsdagarna 2025

Årets stadsbyggnadsdagar tog plats i Trollhättan och ordnades av kommittén för hållbara städer i föreningen Sveriges stadsbyggare. Jag är med i kommittén men medverkade inte i planeringen av konferensen utan deltog som vanlig deltagare. Det var totalt 140 personer som sökt sig till vackra Trollhättan där vårsolen sken under de tre dagarna den 7-9 april då konferensen genomfördes. Jag behövde tyvärr återvända tidigare och missade den sista dagen. Dock kunde jag komma lite tidigare fick möjlighet till en stadsvandring på egen hand.

Första programpunkten var en stadsvandring på måndag kväll den 7/4 med stadsarkitekten och ett 40-tal deltagare.

Själva konferensen började tisdag den 8/4 med föreläsningar hela dagen fram till 17-tiden. Störst behållning var Carl Heath från RISE som pratade om styrning i en turbulent tid. Det började dystert med alla hot som samhället står inför och avslutades lite mer hoppfullt med hur vi kan agera för att möte en turbulent tid.

Vi fick sedan ytterligare två föredrag om beredskapsfrågor av länsantikvarie Mats Herkling och planerare Emelie Dronsfield på MSB. Eftermiddagen hade temat planering av landsbygd och inleddes av forskaren Christel Cederberg från Chalmers som gav perspektiv till livsmedelsförsörjningen i Sverige. Vi har en ganska låg självförsörjningsgrad för många livsmedel och krissituationer som torråret 2018 kan bli mycket problematiska i framtiden. Hon uppmärksammade också de stora globala fotavtryck som vår livsmedelskonsumtion medför. Lägger vi ned jordbruksmark i Sverige kompenseras detta framför allt av avskogsning i tropikerna med stora konsekvenser för biologisk mångfald.

Torun Andersson från Sweco och Pelle Tengö från Vingåkers kommun berättade om en analys för att värdera jordbruksmarkens betydelse i planeringen. Emelie Hassel från Trollhättans kommun berättade om den ändring av översiktsplanen för landsbygden som pågår i Trollhättans kommun. Det ordnades sedan en paneldebatt som leddes av Malin Ritzell med fyra deltagande kvinnor på temat planering och jordbruk. Avslutningsvis fick vi en lite annorlunda berättelse från Skogsnäskollektivet i Sollefteå kommun. 1973 köptes en gård med mycket skog för att idag bestå av 24 hus med bland annat hotell, kulturhus, kafé med mera till de många familjer som bor där idag. Framför allt visade presentationen hur vi bättre kan klara krissituationer i framtiden.

På kvällen blev traditionell middag som denna gång serverades på restaurang Alberts kök med fantastisk utsikt över centrala Trollhättan och älven från berget på andra sidan vattnet.

Stationen i Trollhättan.
Drottningtorget i Trollhättan
Folkets hus där konferensen ägde rum.
Stadsvandring med stadsarkitekten.
Alberts kök på höjden i bakgrunden.
Skrotnisses lekplats.
Den höjbara järnvägsbron i Trollhättan.
utsikt från Alberts kök