Upheaval

 

Jared Diamond är kända att ta tag i de stora världsfrågorna på ett spännande och inspirerande sätt. Denna gång är det nationella kriser som är i fokus och han har presenterat de sju länder som han själv har mest erfarenhet av; Finland, Tyskland, Chile, Indonesien, Australien, Japan och USA. Utifrån de tio punkter för personliga kriser analyserar han de nationella kriser som dessa länder har eller håller på att gå igenom och försöker förstå vad som fungerar och vad som fungerar mindre bra. Han är särskilt oroad för Japans och USA:s hantering av sina nuvarande utmaningar. Som vanligt en mycket bra bok och det märks inte alls att Diamond har passerat de 80 åren. Han undervisar fortfarande på Universitetet i Los Angeles. Intressant också att han genomgått tre olika karriärer, från forskare i fysik via fågelforskning på Nya Guinea till global geografi och naturresurshantering. Mest känd är han för sin bok Guns, Germs and steel som kom för 25 år sedan. Boken lånade jag på stadsbiblioteket i Lund. 460 sidor på engelska tar lite tid att läsa.

 
 
 

Comments are closed.