Sydeuropa 2017

 

En långresa med interrail den 14 april till 7 maj. Resan började med Malta under påskhelgen och fortsatte sedan med båt till Sicilien för att besöka Etna. Fortsatte sedan med tåg direkt till Milano för att där hyra bil och göra en rundresa till ett antal nationalparker, Vanoise, Ecrins, Calanque, Mercantour och Cinque Terre. Jag tog sedan tåget till Bari och båt över till Patras i Grekland för att hyra bil och besöka nationalparker. Kalogria, Chelmos, Parnassos, Kirkini, Dadia, Evros, Nestos, Olympus, Meteora och slutligen Norra Pindus innan hemresan skedde via båt till Bari, tåg till Venedig, nattåg till München och sedan dagtåg till Lund via Hamburg och Köpenhamn. Kom hem fem timmar försenad efter midnatt den 8 maj.

15 april Birzebbuga på nordöstra Malta

Första nattens övernattning valde jag i Birzebbuga vid stranden ca 10 minuter från flygplatsen. Hotellet visade sig ligga strax intill ett stort varv men fungerade bra som start på Malta. Intill strandpromenaden solade sig flera Maltesiska murödlor i den värmande morgonsolen.

Hagar Qim tempelområde

Första besöket på rundturen på Malta blev fornlämningsområdet Hagar Qim. Här finns två stora tempelområden från 3000 talet före vår tideräkning. Den tidiga arkitekturen är imponerande med sina stora tillhuggna stenblock och dekorativa utsmyckning. Läget är storslaget med utsikt över havet. Blomsterprakten var enastående och troligen som bäst just nu. Från det första templet går en stenlagd stig ca 600 meter till det andra och på muren längs stigen satt ett 30-tal moriska geckos och solade.

Buskett Garden

Andra stopp blev Buskett garden på öns södra sida mitt på. Som ett av de få områdena med träd- och buskage finns möjlighet att se en del intressanta växter och djur. Den enda naturliga grodan på ön är painted frog och här finns även kameleont.

 

Ghadira Nature Reserve

Det finns bara två mindre naturreservat på Malta och båda drivs av föreningar. Ghadira är ett våtmarksområde som restaurerats för att bli optimalt för fågellivet. Vid entrén finns ett ganska stort gömsle som är bemannat. En stig leder runt sjön till ett mindre gömsle på motsatta sidan. Längs stigen finns stor chans att få se kameleont i tamariskerna. Det krävs dock ett tränat öga för att hitta de kamouflerade djuren.

Gozo nordkusten

Vi tog sedan färjan över till den mindre ön Gozo norr om Malta. Överfarten tar ca 30 minuter och man betalar på tillbakavägen. Väl över körde vi upp till norra sidan av ön och vandrade längs kusten intill gamla saliner uthuggna i klipporna. Här fanns bland annat några Maltesiska murödlor.

På kvällen övernattade vi på Gozo hills B&B mitt på ön och åt en mycket trevlig middag på en av restaurangerna på torget framför kyrkan.

16 april Gozo sydkusten

Andra dagen åkte vi till sydkusten och vandrade längs kusten vid Il-Munxar.

Is-Salina Nature Reserve

På väg tillbaka till Valetta gjordes ett stopp vid Is-Salina naturreservat där besökscentret tyvärr var stängt eftersom det var påskdagen. Några vadare, silkeshäger, fanns i salinerna.

Valetta

Kvällen tillbringades i den gamla staden Valletta med sina försvarsmurar, trånga gränder och varierade topografi. Övernattning skedde på Valletta Luciano Boutique i gamla stan. Fin utsikt från takterrassen men lite instängt med ett rum som vetter in mot en inbygd innergård.

17 april Båtresa till Sicilien

Tidigt på morgonen den 17 april tar vi oss till färjan som går till Sicilien vid 5 tiden. Färjan avgår 6:30 och tar ca två timmar över till Pozallo. Väl framme tar vi en taxi till busstationen men eftersom det är annandag Påsk är alla bussar inställda och vi tvingas anlita en taxi att köra oss till Catania där vi bokat en hyrbil.

 

 

 

 

 

 

Etna

Vi kör upp till Etna som syns vida omkring i landskapet med sin snöklädda topp. Det ryker från toppen och vulkanen har varit aktiv de senaste veckorna med lava som rinner längs sluttningen. Särskilt väl syns detta på natten och det skall bli spännande att se om vi kan uppleva detta.

Första stopp blir vid foten av berget i ett varierat kulturlandskap med stenmurar, betesmarker och mindre odlingar. Här finns bland annat italiens murödla, läppnycklar.

 

Färden fortsätter upp på Etna och eftersom det är helgdag är vägarna fulla av bilar på väg till eller parkerade för picknick. Även uppe vid linbanan är parkeringarna helt fulla av besökare. Framåt dagen samlar sig molnen kring toppen och det är inte möjligt att se toppen under långa perioder.

Vi övernattar på hotell Villa Dorata som ligger i trädgränsen med enastående utsikt över Catania och kusten.

18 april Etna och Nebrodi

Förmiddagen ägnas åt vandringar på Etna för att sedan fortsätta norrut till Parco Dei Nebrodi i bergen nordväst om Etna. Här finns öns största bokskog och flera trevliga mindre sjöar. Vi parkerar där asfaltsvägen slutar och går sedan de sista 3 kilometrarna till sjön. Ett mycket vackert landskap. Målet var att få se Siciliansk murödla men det blev tyvärr bara italiensk murödla samt italiensk lövgroda och Marsh frog.

Natten tillbringades på det mycket trevliga Taneceto i Castiglione di Sicilia som är en lantgård med B&B vid foten av Etnas norra sluttning. De lagade en utsökts lokal middag på kvällen.

19 april Etna

Förmiddagen besökte vi den norra sidan av Etna upp till skidanläggningen. Det blåste kraftigt och var kyligt i vinden på högre höjd. Vid lunchtid lämnade vi tillbaka hyrbilen och åkte med buss in till stationen i Catania.

14:56 avgick direkttåget till Milano som tar knappt ett dygn. Tåget kör på färjan till fastlandet och man behöver inte lämna tåget på hela färden.

19 april Milano och alperna

Vi vaknar upp vid Cinque Terre kusten och rullar in på Milano centralstation vid 11 tiden. En bokad hyrbil tar oss österut förbi Turino till Franska gränsen och nationalparken Vanoise.

20 april Ecrins nationalpark

Nästa dag fortsätter färden till Ecrins nationalpark några timmar längre söderut. Vi besöker det mycket trevliga informationscentret och åker sedan upp i en av dalarna och njuter av det dramatiska landskapet.

 

Färden fortsätter söderut till Marseille där vi övernattar på hotell Prado Velodrome intill den väldiga fotbollsarenan.

21 april Calanque nationalpark

Kusten öster om Marseille är skyddad som nationalparken Calanque och utgörs av en dramatisk och vacker klippkust med flera öar utanför. En vacker kustväg går genom nationalparken.

Färden fortsätter med ett kort besök i Monaco där den stora tennisturneringen pågår och det är mycket folk och flotta bilar i staden. Vi klättrar sedan upp i bergen till x där vi gör ett stopp och sedan upp till passet där vi övernattar på Auberge de Col de Brouise Breil sur Roya. Till vår förvåning är det en danska som driver hotellet.

22 april Mercantour nationalpark

Vi befinner oss i Mercantour nationalpark och ägnar förmiddagen åt att vandra i en vacker dalgång i den östra delen av parken.

På eftermiddagen fortsätter vi längs kusten in i Italien via Genoa till Cinque Terre. Vi bor i

 

 
 
 

Comments are closed.