Ålborg

Den medeltida handelsstaden Aal med sin borg har givit namn åt staden vid Limfjordens östra del. Den medeltida staden låg på södra sidan av fjorden på en höjdrygg som sluttar ner mot vattnet. Flera äldre byggnader finns kvar inklusive slottet. Staden har dock vuxit kraftigt och är nu Danmarks fjärde största stad med 125 000 invånare och breder ut sig på båda sidor av fjorden.

Jag kommer hit på kvällen den 29 september med togbus från Hobro där tåget från Fredericia slutar gå. Klockan var 19:30 och det hade blivit mörkt då jag kämpar mig ner genom staden till Jomfru Anes hotel intill gågatan. Det visar sig vara ett litet budgethotell med en väldigt brant trappa mer än en våning upp till receptionen. Sedan är personalen vänlig och hjälper mig upp med väskan i en spiraltrappa till nästa våning. Jag får ett litet enkelrum på cirka 8 kvadratmeter men fullt tillräckligt med dusch och skrivbord. Rummet vetter ut mot gatan medan flertalet vänder sig in mot en överbyggd innergård där frukosten serveras.

Måndagen den 30 september går jag upp vid 7-tiden och äter frukost vid 8-tiden. Det är bara tre andra gäster i matsalen och strax innan har det varit ett intermesso som hördes i hela huset då en objuden och tydligen påverkad gäst motvilligt motades ut ur hotellet. Det är en mycket spartansk frukostbuffé men innehåller allt som jag brukar äta på hotell. Jag skriver en artikel om cykelplanering i Holland för Stadsbyggaren och ger mig sedan ut på promenad i staden vid 9-tiden. Går ner till vattnet och följer stranden österut förbi Utzon center och musikens hus till de nybyggda och höga bostadskvarteren vid stranden. Det är mörka bostadsgårdar men ett trevligt stjärntorg med byggnader tvärsällda för att ge upphov till stjärnformen. Vegetationen är väl omhändertagen med många sittgrupper och konstverk. Flera restauranger och service kring det gröna torget. Bebyggelsen fortsätter österut men jag går söderut till en park som tidigare varit tivoli. Den håller på att upprustas och en tidigare kulverterad å har öppnats upp på ett trevligt sätt. När klockan är 10 är jag framme vid cykeluthyrningen Flexfix där jag hyr en damcykel två dygn för 54 Dkk med deposition 500 DKK. Det är ett litet företag inne på gården med en ung man som tydligen håller på att renovera gårdshusen och utveckla verksamheten. Jag cyklar genom staden till stora bron över fjorden och ger mig över till andra sidan och sedan tillbaka för att få en överblick. Cyklar sedan västerut till rekreationsområdet Vestre Fjordpark som är imponerande. Ett stort servicehus har byggts mellan fjorden och en stor badsjö med en massa delbyggnader men sammanlänkade av ett sedumtak med terrasser som sluttar på sidorna och har en hel del ljusöppningar. Det påminner om bastun i Helsingfors (?). På sjösidan finns stora trädäck, bassänger och hopptorn samt hinderbanor både på land och i vattnet. Flera beachvollybollplaner och grillplatser skapar ett attraktivt badland sommartid. I söder finns ett stort tak som skyddar en stor cykelparkering och informationstavlor. En bit österut på en kulle finns ett spännande utsiktstorn som jag klättrar upp i. Det blåser en del idag och det känns i tornet. Väderet är halvklart med cirka 14 grader.

Jag cyklar vidare längs kusten österut till stora bilbron och tar mig sedan söderut till genomfartsgatan Christians Alle för att se Konstmuseet Kunsten där vi ska ha välkomstmingel i kväll. Jag passerar kongress och kulturcentret och leder cykeln i tunneln under stationen till andra sidan spåren. Där parkerar jag cykeln och undersöker förvaringsskåpen på stationen där många är lediga och går till togbushållplatsen för att vara säker på var den är. Går in på shoppingcentret Kennedy och äter lunch på restaurang Visa Asp med Dansk Hakkeböff och en stor Newcastle dark ale 178 Dkk.

Cyklar ner till centrum och bekantar mig med omgivningen innan jag ställer cykeln i början av gågatan i väster nära hotellet. Går hela gågatan och vidare till nästa gågata. Besöker biblioteket och sitter en stund och läser tidskrifter. Vid 14:30 går jag till hotellet och skriver en stund och vilar. På kvällen är det välkomstmottagning på konstmuseet Kunsten med tal av borgmästaren och chefen för museet. Mingel med snittar och dricka gav möjlighet att prata med folk från hela Europa.