Warning: Illegal string offset 'id' in /var/www/ekid.se/public_html/wp-content/themes/gallery/header.php on line 4
Finland 2022 — EKID

Warning: Illegal string offset 'id' in /var/www/ekid.se/public_html/wp-content/themes/gallery/single.php on line 5

Finland 2022

 

Under 17 dagar i juli 2022 gjorde jag en resa till Finland för att främst besöka så många nationalparker som möjligt. Totalt finns 41 nationalparker i Finland och jag hade tidigare besökt de tre nordliga i Lappland. Det visade sig att flera av nationalparkerna ligger på öar som är svåra att nå utan egen båt. Trots detta lyckades jag besöka 36 av de kvarvarande 38 nationalparkerna och det är endast Bottenvikens nationalpark och Finska vikens nationalpark som jag inte har besökt ännu. På resan hade jag även möjlighet att besöka Ekenäs gamla stadskärna, Nyslott med sin medeltida borg, Åbo med stadskärnan och slottet samt Nådendal med sin gamla stadskärna.

Resan började i Lund den 1 juli med tåg till Stockholm och sedan nattbåt med Viking lines till Åbo. Ankomst tidigt på lördag morgon och bussresa till flygplatsen där hyrbil var bokad för 16 dagar. Första dagen blev det färd till Kanäs med båttur till Örö i Skärgårdshavets nationalpark. På kvällen besökte jag Teijo nationalpark på väg till Ekenäs och campingen där jag bodde två nätter. Söndagen den 3 juli åkte jag båt från Ekenäs till Jussarö i Ekenäs skärgård. Måndagen den 4 juli startade jag tidigt för att besöka Nuuksio, Sipoonkorpi och Valkmusa nationalparker. Övernattning på ett mycket prisvärt hotell Villa Venessa i Siltakylä. Fortsatte med Repovesi, (besök på Nyslott) Linnasaari och Kolovesi nationalpark där jag övernattade i tält på tältplats i parken. Den 6:e juli gick färden via Petkeljärvi, Patvinsuo och Koli nationalparker med övernattning i minimal stuga på busbilscamping. Den 7:e juli besöktes Tillikkajärvi, Hiidenportti och Hossa nationalparker med övernattning i tält i Hossa nationalpark. Den 8:e juli gick turen till Riisitunturi och Oulanka nationalparker med övernattning i den senare. Den 9:de juli Salla och Pyhä-Luosto nationalparker med övernattning på Ski hotell i Pyhä. Den 10:de juli fortsatte jag söderut till Syöte och Rokua nationalparker med övernattning på hotellet i den senare. Den 11:e juli besöktes Salamajärvi, Pyhä-Häkki och Södra Konnevesi nationalparker. Den 12:e juli gick färden till Leivonmäki, Isojärvi, Helvetinjärvi och Seitseinen nationalpark där jag fick punktering och fick ägna morgonen den 13:de juli på verkstad. Kunde sedan fortsätta till Kauhaneva-Pohjakangas, Lauhanvuori, Bottenhavets och Puurijärvi-Isosuo nationalparker. Den 14:de juli besöktes Torronsuo och Liesjäri nationalparker och den 15:de Kurjenrahka nationalpark för att tillbringa den 16:de och 17:de i Åbo innan nattbåten avgick till Stockholm och tågresa till Lund den 18:de juli.

Finland präglas av skogsbruk.
Huvuddelen av skogen brukas med kalhyggesteknik vilket ger likåldriga bestånd.
Installation med flera hundra fågelskrämmor.
I Lappland finns det renar överallt och man får köra försiktigt.
Även i skidanläggningar och trafikplatser vandrar renarna sommartid.
Nyslott
 
 
 

Comments are closed.


Warning: Illegal string offset 'id' in /var/www/ekid.se/public_html/wp-content/themes/gallery/sidebar.php on line 4
 
 

Warning: Illegal string offset 'id' in /var/www/ekid.se/public_html/wp-content/themes/gallery/footer.php on line 4