Jag anländer till Samsö och Sälvik klockan 17:30 den 3 september och har bokat telebus som står och väntar. Vi är fyra personer som åker till Tranebjerg där jag stiger av vid infarten till mitt B&B. Jag går upp och ser värdfolket när jag knappar in koden till dörren. Trevligt hus med två rum och gemensamt allrum, kön och badrum med kod till de två rummen. Jag är ensam så här sent på säsongen. Lämnar väskorna och går ut i kvällningen i den lilla mysiga byn. Här bor bara 800 invånare men som huvudort på ön och i kommunen finns turistbyrå, kommunhus, tre kaféer, två restauranger (stängda) både Brugsen och Netto, tre klädbutiker, biograf!, museum, post, leksaksaffär, färgaffär med mera.
Fredag den 4 september
Gick promenad in mot centrum i härligt höstväder med strålande sol och svag vid med ca 14 grader C. Affärerna var öppna och det var mycket mer liv än kvällen tidigare. Jag gick genom byn till den medeltida kyrkan i Skånsk-Dansk stil med trappstegsgavlar och vitputsat. Unikt för denna kyrka var Danmarks största torn uppfört på 1500-talet med 12×10 meter i basen och drygt detta i höjd. Intill kyrkan fanns också en unik byggnad som varit 10:de magasin bland annat. Kyrkogården var trevlig med mycket grönska och en hel del exoter. Jag gick tillbaka mot centrum och besökte museet i Tranebjerg 70 DKK. De hade en trevlig fotoutställning av en italiens konstfotograf som tagit svartvita foton på den gamla bondekulturen på ön. Det fanns dessutom en utställning om en känd dansk poet som bodde sina sista decennier på ön. Han var nära vän med von Blixen trots stor ålderskillnad. Direkt norr om museet och en del av museet låg gamlegården som faktiskt var uppförd på 1910-talet som museegård men mycket av byggnadsstilen och inredningen var från 1600- och 1700-talen. Det var en mycket välbärgad gård med fina snickerier och inredning. I sidolängan hade de en utställning med filmvisning om öns historia som var bra. Ön har varit viktig lång t tillbaka i tiden genom sitt centrala läge bland de danska öarna och kungen har haft stort inflytande. Valdemark Attedag hade en borg på sydspetsen under 1300-talet. Här finns fem medeltida kyrkor och tre borgruiner. Tre gods har verkat in i modern tid och det som ligger närmast Transbjerg har haft samma familj sedan 1600-talet. Utanför gården har de en fin köksträdgård och utställning om trädgårdskulturen. Tydligen var kålgårdarna gemensamma i byarna och samordnades av byäldste.
Jag går sedan in i centrum vid 12-tiden och sätter mig på ett kafé och äter lunch och sitter i solen på trottoaren och nuter av värmen. Mycket folk passerar och en hel del stannar och äter på uteserveringar. Second Hand affären intill har också litet café liksom ytterligare tre inrättningar längs huvudgatan. Turistbyrån var trevlig vid det lilla torget. Flera klädaffärer, bensinstation med cykeluthyrning, glasöganaffär, vinaffär och mycket mera. 13:20 kommer telebus och hämtar mig. Tre pensionärer är redan med och vi hämtar en fjärde. Bussen kör sedan till hamnen i Balle där den stora färjan är på väg in. Fint väntrum i nybyggd terminal med takterrass. Båten släpper snart på och det blir så småningom nästan fullt bland borden i kafeterian. Uppe på däck finns ett stort soldäck med möjlighet att titta i alla riktningar. Överfarten till Kalundborg tar cirka 1 timma och 30 minuter och kostar 68 DKK.