Bremen

Den 28-29 september gjorde jag ett kort stopp i den nordtyska staden Bremen.

På väg tillbaka till Skandinavien valde jag att göra ett stopp i Bremen där jag inte varit förut. Bremen är en av Tysklands äldre städer och var en viktig stad under Hansatiden. Staden blev kraftigt bombad i andra världskriget men en del bebyggelse har blivit bevarad. Stadens centrum ligger norr om floden Weser och är avgränsad i norr av vallgravar med tidigare försvarsverk som nu är en ringpark. Stationen ligger norr om centrum och jag hittade ett trevlig budgethotell, Edelweis i alpstil, nära stationen. Förmiddagen den 28 september ägnade jag sedan åt att vandra i centrala staden. Klockan 8 på morgonen var det folktomt men framåt lunch var det väldigt mycket folk i centrum. Jag började med de centrala torgen kring rådhuset och domkyrkan. Några hemlösa och gatusoparna var ute samt torghandlarna på Domhof som satte upp sina avancerade stånd (lastbilssläp).

Jag gick ner till floden för att se strandpromenaden och vek sedan av in i de medeltida kvarteren i Schnoor. Där fanns en mysig smal gata med smala och höga medeltida hus men inte mycket mer. Lite av en besvikelse men mycket har troligen blivit förstört i andra världskriget. Flera av husen var dessutom moderna i stil men traditionell i form. Jag återvände till centrum och hittade ett mysigt café norr om Domshof där jag satt i en timma med frukost. När affärerna öppnade vid 10-tiden gick jag upp till den norra delen av centrum med modern bebyggelse och flera varuhus. Kunde utnyttja toaletten på Kaufhaus och gick sedan till domkyrkan för att klättra upp i tornet. Det var en smal spiraltrappa med stora svårigheter att möte någon under de 250 stegen upp till toppen. Flera personer hade gått precis före mig och jag mötte ingen på väg upp. Det kostade 4 Euro att ge sig upp i tornet och man måste vara i god kondition för att klättra. Tyvärr var det galler för öppningarna och ett nät utanför för att hindra fåglarna att smutsa ner. Så det var svårt att fotografera den fina utsikten. Jag tillbringade sedan en stund i domkyrkan som är från 1000-talet med romansk kärna och krypta med påbyggd gotiska valv och fönster i övre delen.

Efter domkyrkan gick jag till ett annat kafé på väg tillbaka till stationen för att vänta på mitt tåg som avgick 13:17. Strax efter 12 får jag ett mail från Deutche Bahn att mitt tåg är inställt. Jag rusar till hotellet och hämtar min stora väska och går till stationen. Det blir 15 nervösa minuters väntan i kön till biljettförsäljningen innan jag får besked att ett tåg går 12:33 om jag skyndar mig. Jag rusar men missar tåget som börjar rulla då jag kommer upp på perrongen. Jag hittar ett regionalt tåg som avgår 12:58 till Hamburg Harburg där jag får byta till ett annat regionaltåg. 14:43 kommer vi in på Hamburgs huvudbangård och jag rusar bland folkhavet till spår 5 där tåget till Danmark avgår 14:53. Efter en nervös resa kan jag lugnt sjunka ner i mitt säte för tre timmars resa till Kolding.