Warning: Illegal string offset 'id' in /var/www/ekid.se/public_html/wp-content/themes/gallery/header.php on line 4
Italien 2022 — EKID

Warning: Illegal string offset 'id' in /var/www/ekid.se/public_html/wp-content/themes/gallery/single.php on line 5

Italien 2022

 

Under två veckor kring påsk våren 2022 åkte jag tåg till Italien för att framför allt besöka ett antal nationalparker. Resan startade lördagen den 9 april klockan 5:59 från Lunds central med tåg till Köpenhamns huvudbangård. 7:24 fortsatte färden till Hamburg och sedan 13:01 vidare till München dit tåget anlände 18:39. En natt på hotell innan resan återupptogs med tåg till Venedig för ett kort besök och sedan vidare till Rom dit jag anlände vid 20-tiden på söndag kväll. Jag fortsatte med tåg till Cevitaveccia där nattfärjan avgick mot Sardinien vid 22:30.

Münchens station inför resan till Venedig.
Ett kort besök i Venedig.
Snabbtåget mellan Venedig och Rom.
Den enorma färjan mellan Civitavecchia och Olbia på Sardinien.

Väl framme på Sardinien på måndag morgon hämtade jag en hyrbil på Mickyrent vid färjeterminalen och körde till La Maddalena nationalpark på nordöstra Sardinen. Nationalparken består av en skärgård kring huvudön och den näst största ön La Caprera dit jag tog mig via färja från Palou till huvudön och sedan på en lång vägbro till Cabrera. De runda granitklipporna med medelhavsbuskvegetation ger karaktär åt landskapet. Jag gjorde flera vandringar bland annat längst i nordöst och kring stränderna i söder.

La Maddalena NP
Skruvhornsgetter betar macchian.
Fantastiska marina miljöer i nationalparken.

På kvällen körde jag till Porto Torres på nordvästra Sardinien och bodde på Hotel Balai i norra delen av samhället. Tisdagen den 12:e april tog jag färjan över till nationalparken på ön La Asinara (går bara 3 dagar i veckan innan högsäsong). Det blåste kraftigt och blev lite gungigt på överfarten. Väl i hamn gjorde jag en vandring upp i dalen i nordöst och tillbaka samt längs stranden kring hamnen. Den kraftiga vinden begränsade möjligheten till upplevelser trots att det var strålande sol. Jag fick se de berömda vita miniåsnorna och en del av öns flora och fågelliv.

Den gamla militäranläggningen och fängelsbyggnader där färjan anländer på La Asinara.
De berömda vildåsnorna på ön.
Italiensk murödla.

Onsdagen den 13:de april körde jag tillbaka över norra Sardinien till nationalparken Genargentu och de arkeologiska lämningarna vid Tiscali. Det blev en lång klättring upp i bergen och jag gick dessutom en timma fel innan jag hittade den imponerande nerrasade grottsalen med lodrätta väggar där bosättningar funnits sedan bronsåldern. På eftermiddagen blev det en vandring längs kusten öster om Capo Camino i samma nationalpark. På kvällen lämnade jag hyrbilen och tog nattfärjan tillbaka till fastlandet.

Dalgången med Tiscali i norra delen av Gennargentu NP.
Tiscali
Kusten söder om Capo Camino i nationalparken.

Torsdagen den 14:de april anlände jag till Cevitaveccia på morgonen och tog tåget in till Rom för vidare tågresa till Milano dit jag anlände vid lunchtid. En kort tunnelbaneresa till biluthyraren och färd söderut till nationalparken Appennino Tosco Emiliano där jag stannade två nätter i byn Busana på det trevliga B&B Corte della Maddalena. Utflykter gjordes till bland annat till…

Påskafton den 17 april körde jag vidare till ön Elba i nationalparken Arcipelago Toscano som består av sju större öar och flera mindre och utgör ett av de större marina skyddade områdena i Medelhavet. Färjan över från Piombino till Portoferraio tar cirka en timma och går ofta. På Elba gjorde jag tre utflykter, en till udden på norra sidan ön väster om Portoferraio, en i bergen intill Marciana och en i södra sidan vid stranden i Marina di Campo. jag övernattade på det trevliga hotellet Sant Andrea på nordvästra sidan av ön. Här fanns väldigt bra vandringsleder som inbjuder till fler besök på ön.

Påskdagen den 18 april återvände jag till fastlandet via färjan till Piombino och vidare till Sienna för några timmars strosande i den vackra staden tillsammans med tusentals andra människor. Fortsatte sedan en timmas körning till Florens där jag tillbringade eftermiddagen och kvällen och sov över på Hotel Villa Charlotta.

Torget i Sienna.
Katedralen i Florens.
Utsikt över Florens.

Måndagen den 18 april fortsatte färden norrut till Stelvio nationalpark i Alperna. Jag gjorde två vandringar i bergen, en norr om Bormio och en vid Hotellet Residence 3 Signori i Santa Caterina di Valfurna. Våren har precis börjat så här högt upp i bergen (över 1600 m ö h) och snön låg fortfarande kvar i skogen.

Utsikt över dalen öster om Bormio.
Utsikt från fäbod ovanför Santa Caterina di Valfurna.
Massivet Stelvio i nationalparken med samma namn.

På morgonen den 19 april körde jag till Cicogna i nationalparken Val Grande men fastnade i byn strax innan nationalparksgränsen på grund av skogsbrand. Brandkåren och polisen hade spärrat av vägen och jag väntade några timmar innan jag fick bekräftat att vägen inte kom att öppna under dagen. Jag kontaktade mitt bokade boende och åkte till byn Colloro som också ligger inom nationalparken och vandrade upp till en fin fäboby. Övernattade på en hästgård nedanför i dalen.

Utsikt över dalgången söder om nationalparken Val Grande med byn Colloro till höger på sluttningen.
Enorma hamlade äkta kastanjer i skogen på bergsluttningen.
Fäboden Alpe La Piana

På morgonen den 20 april besökte jag den medeltida lilla staden Vogogna med borg och litet torg. Därefter gjorde jag ett stopp i en fin trädgårdsanläggning intill Lago Maggiore. Färden gick sedan tillbaka till Milano för att lämna bilen vid lunchtid. Jag tog sedan tåget till Lugano och strosade i staden innan det var dags att fortsätta via Zürich till Freiburg där jag övernattade två nätter på hotel Intercity Freiburg direkt intill stationen.

Vogogna.
Villa Pallavicino med trädgårdsanläggning
Lugano vid sjön Lago di Lugano.

Torsdagen den 21 april hyrde jag bil på Sixt och körde en timma upp till Schwartzwald nationalpark. Började med besöka nationalparkscentret Ruhestein som är imponerande och sedan göra en vandring upp till Wildsee som ligger vackert omgiven av urskog. Gjorde sedan en vandring vid vattenfallen intill klostret Allerheiligen. Återvände till Freiburg på kvällen.

Nationalparkscentret Ruhestein.
Wildsee i Schwartzwald nationalpark.
Vattenfallen vid Allerheiligen

Fredagen den 22 april blev det tågresa hela dagen från Freiburg direkt till Hamburg med några timmars väntan innan det bar vidare till Köpenhamn och slutligen Lund vid 23-tiden.

Utsikt från hotellet vid stationen i Freiburg
Rester efter en skolklass på tåget mellan Hamburg och Köpenhamn,
 
 
 

Comments are closed.


Warning: Illegal string offset 'id' in /var/www/ekid.se/public_html/wp-content/themes/gallery/sidebar.php on line 4
 
 

Warning: Illegal string offset 'id' in /var/www/ekid.se/public_html/wp-content/themes/gallery/footer.php on line 4