Müritz nationalpark

Ett 10-tal mil norr om Berlin ligger sjölandskapet kring den största sjön Müritz som gett namn åt nationalparken. Här finns närmare 100 små och stora sjöar i ett svagt kuperat sandigt landskap som till ganska stor del är skogsklätt. Tallskog med inslag av bok- och ekskog samt alkärr dominerar. Under mina två dagars besök valde jag att vandra i den västra delen kring Speck med utsiktstornet Käflingsberg och flera mindre sjöar första dagen och sedan åkte jag till den östra delen och urskogsreservatet kring Serrahn som även är världsarv. Här får man inte gå in i den centrala urskogen men kan vandra ca 4 kilometer från byarna längs allmänna vägar in till gränsen till världsarvet.

Slottet i Speck.
Den 900-åriga linden i Speck.
En nationalparksbuss kör genom parken och gör det enkelt att nå de olika delarna även utan bil. Här finns också fantastiska cykelvägar som är den bästa metoden att uppleva området.
Utsiktstornet vid Käflingsberg är över 50 meter högt.
Jag vandrade från Zinow till Serrahn på naturstigen som var trevlig. Det finns även parkering i Dianenhof men det är något längre vandring till Serrahn.
Fågeltorn vid våtmarker norr om Serrahn.
Serrahn med tidigare centrum i jaktreservatet.