Resa till Holland och England 2022

De första 12 dagarna av september år 2022 reste jag först till Holland och sedan vidare till England för att studera stadsutveckling, natur och parker. Under de första tre dagarna fick jag trevligt sällskap av kompis och sedan reste jag själv i England. Resan började torsdagen den 1 september med avfärd från Lund vid 7:45 mot Köpenhamn. Byte till tåget mot Hamburg som avgick 8:58 med byte i Fredricia där det visar sig att tåget saknat ett vagnsätt och därmed blev det kaos i platsbokningarna. Vi hade tur och fick sitta de sista timmarna till Hamburg. Tget var något sent när det kom in på stationen 14:18 och vi har drygt en halvtimma på oss att hitta lunch att äta på nästa tåg. 14:50 avgår tåget mot Onsabrück dit vi anländer 16:44 och byter till tåg mot Hengelo som avgår 17:13. Vi är framme 18:26 och byter till tåg mot Utrecht som avgår 18:54. Tyvärr blev det fel på tåget efter halva resan och vi får byta resväg vilket innebär en timmes försening och vi är i Utrecht 21:10. Hotellet vi bokat är Ibis som ligger 25 minuters promenad längs vackra kanaler åt söder. Väl framme hinner vi precis beställa middag innan köket stänger 22:00. De har god asiatisk mat.

Resenärerna dokumenteras på Hamburgs centralstation.
Byte i Onsabrück.
Tågbyte i Onsarück.

Fredag den 2 september är det uppstigning vid 7-tiden och frukost vid 7:45. Halv nio promenerar vi till stationen och letar efter cykeluthyrning. Hittar en strax innan 10 och hur cyklar i 24 timmar för 15:50 Euro styck med försäkring. Cykelturen börjar genom centrum bort till järnvägsmuseet där vi tillbringar någon timma. Fortsätter sedan till villa Schröder och vidare ut på landsbygden för att besöka staden Houten som vuxit fram i slutet av 1900-talet. Där blir det lunch innan vi fortsätter in mot Utrecht längs kanalen till sjukhuset i sydvästra delen av staden. Återvänder till hotellet strax innan middag som intas på vegetarisk restaurang halvvägs in mot stationen. Fantastiskt väder med ljummen kväll cirka 22 grader.

Vägen mellan stationen och hotel Ibis.
Cykeluthyrning Bike2go strax väster om stationen.
Centrala Utrecht
Det nationella järnvägsmuseet i Utrecht.
Villa Schröder.
Cykelväg längs den stora kanalen in mot Utrecht.

Lördagen den 3 september tar vi först en cykeltur i centrala Utrecht innan vi lämnar tillbaka cyklarna och tar tåget till Amsterdam för 9:40 Euro och färden tar 26 minuter. Väl framme hyr vi cyklar i tre timmar och cyklar runt centrum längs de yttre kanalerna motsols bort till vetenskapsmuséet där vi äter lunch med storslagen utsikt från takterrassen över staden. Lämnar tillbaka cyklarna och tar en båttur på en timma runt kanalerna för 10 Euro. Avslutar dagen med en vandring i centrala staden till en trevlig pub där fötterna får vila och törsten släcks. Återfärd med tåg till Utrecht och middag på stationstorget innan promenad till hotellet.

Amsterdams station
Cykeltur längs Amsterdams kanaler.
Lunch på taket till vetenskapsmuséet.
Båttur på Amsterdams kanaler.
Promenad i centrala Amsterdam.

Söndag den 4 september tar mitt ressällskap tåget mot Sverige medan jag forsätter till Den Haag där jag vandrar genom staden och sedan tar spårvagn västerut för att byta till buss och fortsätta till Hoek van Holland där Silja Line färjan går till Harwich i England. Färjan avgår 13:45 och tar 7 timmar vilket innebär ankomst till Harwich färjeterminal 19:45 lokal tid. Jag hade missbedömt var färjan anlade och trodde det var i samhället Harwich men det var bara 5 minuter med tåg som dock endast gick en gång i timman. Kommer till det mysiga hotellet Alma Inn vid 21-tiden då köket stängt men de kan bidra med en ostbricka till kvällsmat. Mysigt rum i det gamla korsvirkeshuset med lutande golv och krokiga vinklar.

Stationen i Den Haag med spårvagnslinje upphöjd inne i stationshallen.
Färjeterminalen i Hoek van Holland.
Siljan Line kör färjeturen.
Harwich samhälle syns från färjan då vi lägger till i skymningen.

Måndag den 5 september äter jag en rejäl English breakfast och går sedan till tåget för att åka till Norwich. Tåget avgår 8:28 och innebär byte i x för fortsatt färd till Norwich dit vi anländer 9:45. Jag går till hotellet Marlbourog för att lämna stora väskan och åker sedan med tåg till Wroxham/Hoveton som ligger i nationalparken The Board samt har ett besökscenter. Samhället ligger vackert vid floden Bure och har många turister som gör att servicen med restauranger är god. Här finns många husbåtar och möjlighet att åka på båtturer eller hyra olika typer av flyttåg. Jag ägnar några timmar åt samhället och stigar runt samhället samt lunch innan det är dags för en båtfärd klockan 14:30 med en soldriven katamaran med guide. Vi är 8 passagerare som åker med den kunniga guiden uppför floden i en halvtimme och återvänder sedan till Wroxham. Jag tar tåget tillbaka till Norwich vid 16:28 och är framme 16:45. Tar en längre stadsvandring i Norwich och upptäcker de olika stadsdelarna. Äter middag på en trevlig pub vid floden nära stationen och återvänder sedan till hotellet.

Full English Breakfast på Alma Inn i Harwich.
Alma Inn i Harwich.
Tåget från Harwich station.
Tågbyte i Manningtree.
Tåget till Norwich.
Hotell Marlbourog i Norwich.
Stationen i Wroxham/Hoveton.
Wroxham och Hoverton är två sammanvuxna byar.
Stationen i Norwich.
Katedralen i Norwich.
Klassisk paj på pub vid kanalen nära stationen.

Tisdag den 6 september beger jag mig till ett annat besökscenter i nationalparken som ligger i Ramworth. Dit tar jag mig med tåg till Acle som avgår 09:36 och är framme 9:56. Dagen är inte lika varm som gårdagen men drygt 20 grader och mulet väder. I Acle vandrar jag in från den lilla station till samhället där busshållplatsen ligger mitt i byn. En gång per dag går en servicebuss till Wroxham för att handla och jag gör sällskap med ett antal pensionärer halva sträckan till Ramworth. Jag stiger av vid puben Malster och går över gatan till besökscentret. Tyvärr är båtturerna inställda idag men jag får tips på vandringsmöjligheter. En cirka 20 minuters promenad åt väster ligger ett fågelreservat som förvaltas av Norfolk Wildlife Trust. Spänger har byggts ut i våtmarkerna till ett mycket fint besökscenter med vasstak och utställning om naturen i området. Här finns också en shop med förvånansvärt mycket böcker. Personalen är hjälpsamma. På ovanvåningen finns utsiktsfönster för fågelskådning och pedagogisk utrustning för skolor. Jag skådar en stund och vandrar sedan tillbaka till byn och besöker kyrkan som har en öppen trappa till tornet där man får fin utsikt över landskapet. Spiraltrappan är dock extremt smal och brant ochatioena den sista biten upp i tornet är det två järnstegar innan man når taket. Med ryggsäck var det en utmaning. Återvänder till puben och äter lunch innan det är dags att återvända med servicebussens återfärd 13:14 som är i Acle cirka 13:35. Jag går till den lilla statione och får vänta en stund innan tåget avgår 15:28. Gör åter en stadsrundvandring i Norwich innan jag återvänder till hotellet. På kvällen äter jag på den indiska restaurangen som ligger på hörnet på samma gata som hotellet.

Servicebussen som går mellan Acle och Ramworth.
Utsikt från kyrktornet i Ramworth.
Indisk middag i Norwich.
Indisk restaurang i Norwich.

Onsdag den 7 september tar jag tåget 8:30 till Gatwick flygplats med byte i Cambridge. Tyvärr blev vi försenade till Cambridge så jag fick vänta ytterligare 30 minuter på nästa tåg mot Brighton som passerar London och Gatwich. Är i Gatwick 12:13 och letar en stund efter buss att ta mig till biluthyrningen. Ger upp och ringer och efter 20 minuter hämtar företaget upp mig och tar mig till uthyrningen Green motion. Får en Kia och ger mig iväg 14:00 mot Wakehurst med viss nervositet att köra på vänster sida. Jag kommer fram till godset Wakehurst som Key Garden har förvaltat sedan 1970-talet och har som en filial, bland annat för att förvara sin fröbank. Inträde 14:90 Pund och parkeringen är gratis för dagen. En enorm entrebyggnad rymmer stor butik och kafé. Besöker utställningen om klimatförändringar och växter samt vandrar i den formella parken och ner i dalgången med exotiska träd till en större dal med spänger och naturreservat. Åker vidare vid 16-tiden till mitt förbokade logi på The Windmill Inn dit jag anländer 17:00. Ytterligare en mysig pub på landet som erbjuder god mat och dryck.

Norwich station.
Hyrbil med vänsterkörning.
Wakehurst botanical garden.
The Mill Inn på landet strax öster om Knepp.
Rum med utsikt mot landskapet.
Pubmat på The Mill Inn.

Torsdag den 8 september är det sämre väder när jag åker till godset Knepp som ställt om över 1000 hektar till extensivt bete enligt ”rewilding” koncept. Effekterna på den biologiska mångfalden har varit mycket positiva. Jag vandrar den långa röda slingan på cirka 3 timmar och det regnar ganska intensivt på halva rundan. Åker in till närmaste by och äter lunch. Fortsätter sedan till National Trusts gods Petworth med medeltida huvudbyggnad och stor hjorthägn med över 1000 dovhjortar. Vandrar runt i de tjusiga salarna och personalens länga, över kullarna i hagmarken och den mer formella parken innan jag lämnar områet vid 16-tiden och kör till The Swan Inn i Chiddingfold. Ytterligare en mysik pub med trevliga rum, god mat och dryck.

En regnig dag på Knepp.
Puben i The Daily nära Knepp.
Klassisk Fish and chips.
Petworth gods som förvaltas av National Trust.
The Swan Inn i Chiddingfold.
The room without a view.

Fredag den 9 september kör jag till national trusts gods Polesden Lacey men tyvärr är vägen dit avstängd. Jag följer omdirigeringen runt i 20 minuter men finner att även andra hållet är stängd. Hamnar vid parkeringen till Box hill och beslutar för att klättra upp och se på utsikten. Fina kalkbackar med rik flora och rikligt med boxbom och idegran. 11:30 fortsätter jag till Mercer sjön där jag äter lunch med kollegan David Greenwood från Surrey County Council från EU projektet Urban Links 2 Lanscape. Går en runda i den nyskapade naturen i gamla grustagen innan jag kör vidare till ett bostadsområde direkt nordväst om naturområdet. Fortsätter sedan till Gatwick och lämnar bilen strax efter 15. Blir körd till flygplatsen och tar tåget till London St Pancras. Har bokat på hotell Euro 5 minuter från stationen. Checkar in på litet singelrum med dusch och toalett i korridoren. Går en runda till St Pancras och Kings Cross stationer samt stadsutvecklingen norr om stationerna. Imponerande offentliga platser i området. Åter middag på en asiatisk restaurang i Kings Cross station.

A full English vegetarian breakfast.
Box hill.
Lunch på the Pond Inn.
Utsikt från hotellrummet på Euro hotel.
Rummet på Euro hotel nära St Pancras station.
Norr om Kings Cross station.

Lördag den 10 september köper jag ett heldagspass på kollektivtrafiken och åker vid 9-tiden mot Canary Wharf i The Docklands och vandrar runt i stadsutvecklingsprojekt där. Fortsätter till London Bridge och höghuset The Sharf samt vandrar upp till centrala London och vänder åter via St Pauls katedral och över Themsen till södra stranden som jag följer till London Eye. Går över floden upp till Trefalgar square och tar tunnelbanan till Stantford där jag vandrar till Queen Elisabeth Olympic park och stadsutvecklingen mellan stationen och parken. Återvänder till hotellet vid 17-tiden och ägnar kvällen åt att skriva resereportage.

Canary Wharf.
Strantford vid Olympiska parken.

Söndag den 11 september tar jag Eurostar från St Pancras 09:01 till Bryssel dit jag anländer 12:00. Byter till tåg mot Köln och vidare till Hamburg dit jag kommer vid halv åtta tiden. Övernattar på hotell nära stationen.

Måndag den 12 september åker jag den sista biten med tåg till Köpenhamn och vidare över till Lund. Ankommer vid 14-tiden till Lund.