Knepp rewilding

För två år sedan hittade jag boken Wilding på Akademibokhandeln och köpte den direkt. Författaren är Isabella Tree som tillsammans med sin man äger godset Knepp i södra England. Hon beskriver resan de gjort tillsammans från att år 2000 bestämt sig för att överge det traditionella intensiva jordbruket och övergå till extensiv betesdrift på över 1000 hektar av godsets 3500 hektar. Anledningen var främst ekonomiska då lönsamheten på de styva lerorna var dålig och det skulle krävas stora investeringar för att kunna hänga med i prisutvecklingen. Med möjlighet att få stöd för omställning bestämde de sig för att ställa om tre stora områden som avgränsas av allmänna vägar. I området fanns redan en hel del ekhagar, dungar och ridåer med häckar som bildades ett nätverk av buskar och äldre träd. Genom att så in gräs och örter i åkermarken ökade den biologiska mångfalden avsevärt och många sällsynta arter återkom eller stärkte sina populationer. Paret fick kontakt med många ledande biologer i England och på kontinenten och har blivit ett föredöme för rewildingrörelsen i Europa. Efter 20 år kunde Isabella sammanfatta sina erfarenheter och nya kunskaper om biologisk mångfald i boken. Det jag tycker är mest spännande är deras arbete med ekologiska processer mer än enskilda projekt. Genom att öka inslaget av örter i landskapet avsevärt ökade också insektspopulationerna kraftigt vilket gett utslag på fågellivet och bland annat fladdermusfaunan. De önskade länge få möjlighet att plantera ut bäver för att naturligt skapa våtmarker men det dröjde ända till 2021 innan det blev möjligt. Bävern är mycket bättre än människan på att skapa våtmarker och det sker dessutom gratis.

På de tre betesområdena har det idag utvecklats ett savannlandskap med många buskar och ungträd på den tidigare åkermarken och de har främst sex olika betesdjur, långhornigt nötboskap, tamworth grisar, exmoore ponnies, dov- och kronhjort samt rådjur. De olika betesdjuren betar på olika sätt och bidrar till ökad biomassa och biologiska mångfald. Varje år säljer godset 75 ton viltkött från de 1000 hektaren. De har också startat safariturer med olika teman samt visar hur rewilding går till samt har safarilogi med stugor och lyxiga tält. En butik med ekologiska grönsaker har också startat. På markerna finns även 16 mile vandringsleder som kopplar ihop närliggande samhällen.

Vid mitt besök den 8 september 2022 vandrade jag den röda vandringsleden som går runt hela området med över en mils längd. Den passerar många olika naturtyper, den gamla borgruinen, sjön och det nya slottet. Vandringen tog cirka tre timmar och under halva vandringen regnade det ganska kraftigt. Jag fick dock se flera av de olika betesdjuren.

En karta med de olika vandringslederna inmarkerade.
Ingången till safarianläggningen.
Färist vid infarten.
Äldre ledmarkering för vandringsleder.
På de tidigare åkermarkerna har det etablerats omfattande björnbärssnår som ger träd möjlighet att etablera sig.
Inslaget av örter är stort på de återetablerade betesmarkerna.
Tamworthgrisar.
Dovhjort.
Kronhjort.
Långhornboskap med slottet i bakgrunden.
Den stora sjön.
Slottet med ekhagar runt omkring.
En flock ungstorkar från de häckande storkarna i områden. Del av uppfödningsprojekt precis som i Skåne.
Den gamla medeltida borgen från 1000-talet har bara rester kvar.