Örnsafari

Den 4-5 februari 2022 hade jag bokat örngömsle i Västmanland genom Birdsafari Sweden. Det blev tågresa från Lund till Västerås torsdag den 3 februari med byte i Stockholm. I Västerås hämtades en hyrbil ut från Hertz och det blev en halvtimmes körning upp till logi i Gussjö.

Fredag den 4 februari var det avfärd klockan 6 för att vara i gömslet innan 7-tiden då det börjar ljusna. Ett tunt lager snö hade fallit under natten men det duggregnade under en stor del av dagen och var dimmigt så snön smälte bort. Myren som gömslet står på var dock frusen och på åteln fanns det ett rådjur. Tyvärr kom inga örnar fram till åteln men totalt sågs minst 6 havsörnar och två kungsörnar under dagen tillsammans med ett 10-tal korpar, skator, större hackspett, orrar, kråkor, talgoxar och blåmesar på fågelmatningen intill. Det mörknade redan vid 16:30 när det är mulet och vi kunde lämna gömslet vid 5-tiden.

Lördagen den 5 februari var det strålande väder men också isgata på skogsvägarna där den smälta snön hade frusit under natten. Vi anlände till gömslet vid 6:30 och det började redan ljusna i horisonten. En död räv lades ut på åteln och fotograferna gjorde sig redo. Men det blev en ganska lång väntan till 9:30 då en kungsörn landade nära gömslet där det lades ut inälvor dagen innan. Örnen lämnade åteln efter 10 minuter och det blev sedan en lång väntan till 16-tiden innan örnarna vågade sig fram och då med besked. Sex havsörnar och två kungsörnar kom fram och kungsörnen jagade bort den gamla havsörnen från räven som tydligen var mest attraktiv. Efter ett tag kunde havsörnarna avlösa varandra och stannade till det var för mörkt för att fotografera.

Söndagen den 6 februari blev det småfågelfotografering vid en matning strax öster om den stora brännan. Förhoppningen var att få se och fotografera gråspett men vi fick nöja oss med nötkråka, kungsfågel, talgoxe, blåmes, talltita, nötväcka, större och mindre korsnäbb, större hackspett, spillkråka, gröngöling, korp och trädkrypapre. Vid 12-tiden begav vi oss till Västerås för att äta lunch och lämna hyrbilen. Hemresan började strax efter tre för att vara i Lund vid 20:40.

En dimmig första dag i gömslet.
Större hackspett lockades till fågelmatningen.
Första kungsörnen som landade på åteln den andra dagen i gömslet.
Större hackspett besökte fågelmatningen vid flera tillfällen.
Även grönfinken gjorde besök på fågelmatningen.
Ung havsörn närmar sig åteln försiktigt.
Ung havsörn.
Ung havsörn.
Äldre havsörn landar i tall på myren.
Kungsörnen landar och börjar äta av räven-
Två havsörnar.
Den äldre havsörnen bevakar sin kvällsmåltid.
Kungsfågel på fågelmatning på söndagen den 6 februari.
Nötkråka.
Nötväcka och blåmes.
Talgoxe och blåmesar.
Talltita.