Warning: Illegal string offset 'id' in /var/www/ekid.se/public_html/wp-content/themes/gallery/header.php on line 4
Naturfotoresa till Västmanland 15-18 april 2021 — EKID

Warning: Illegal string offset 'id' in /var/www/ekid.se/public_html/wp-content/themes/gallery/single.php on line 5

Naturfotoresa till Västmanland 15-18 april 2021

 

Det har länge varit en dröm att få uppleva hönsfåglarnas spel på våren och denna vår tog jag initiativ till bokning av tjäder- och orrgömsle via BirdSafari Sweden med verksamhet i Svartådalen norr om Västerås i Västmanland. Resan gick via Linköping där Ekängsdalens våtmarker besöktes för fotografering av svarthakedopping. Mer än sex par parerade välvilligt nära strandkanten till den promenadstig som går över våtmarken. Väl uppe i Skultuna klockan 17 blev jag guidad till tjädergömslet för att vara på plats innan tupparna slår sig ned i träden mellan klockan 18-20 för att övernatta. Denna kväll kom tupparna kring klockan 20. Det är ett litet tältgömsle på 1,5 m x 1,5 m och 1,5 meter högt där jag fick sova diagonalt. Tack vare ärmar på sovsäcken behövde jag aldrig gå ur sovsäcken på morgonen.

Fredag 16 april

Redan klockan 04:30 började spelet i mörkret runt gömslet. Det var en klar natt med nattfrost på objektiven. En tupp spelade fram till 05:00 bara 10 meter bort och jag hann få några få bilder i gryningsljuset innan han fortsatte spelet en 50 meter bakom gömslet. Vid 05:30 tystnade spelet och tre tuppar flög upp i tallarna och blev sittande fram till 07:00 då ett svagt spel hördes på andra sidan hällarna. Vid 07:30 var spelet över och det blev inga riktiga bilder denna gång. Tjäderspel är svårt att fotografera då tupparna är mycket känsliga och varierar sin spelplats under de 2-3 veckor som spelet varar.

Vid 9-tiden blev fotograferna hämtade och åkte till det B&B vi bokat fram till söndag i Gussjö. En mysig liten by vid en bra fågelsjö och vårt boende i en mycket trevlig loftbod på en gammal gård med världens mest gästvänliga värdinna. Vi åt lunch och fortsatte sedan till Öjesjön på Sveaskogs del av den stora skogsbranden 2014. Letade gråspett och tretåig hackspett utan resultat. Klockan 17 samlades vi för att bege oss till orrgömslet som också låg på den stora skogsbranden. Vi gjorde oss i ordning i orrkojan och justerade tältgömslena på myren inför morgondagen. En god middag i kojan innan det blev tidig säng vid 20-tiden.

Lördag 17 april

Klockan 03:45 gick vi upp och var ute i gömslena klockan 04:00 då orrspelet var i full gång i mörkret. Det är en imponerande känsla att höra ljudet av ett 30-tal orrtuppar spela på myren runt omkring. Allt eftersom ljuset kom blev det möjligt att börja fotografera. Några gånger skrämdes tupparna iväg men återkom igen fram till 07:30 då en storspov skrämde iväg dem. Trots varm klädsel blev det riktigt kallt i gömslet med frost på natten och kring 0 grader på morgonen. Vi packade ihop och lämnade orrmyren för att besöka Fermansbo urskog och leta hackspettar med mera. En trevlig vandring i den fina skogen men utan några hackspettar. På väg tillbaka hann vi med ett besök vid Gussjön innan lunch. Eftermiddagen ägnades till ett besök vid besökscentret Grävlingebergt på Hälleskogsbrännan. Ett mycket bra utfört besökscenter med arkitektritade spänger, byggnader och utsiktstorn. Från tornet ser man ut över det 20 x 50 km stora brandområdet. Åter till boendet och en utsökt middag innan det blev tidigt i säng igen.

Söndag 18 april

Klockan 04:15 gick vi upp för att packa och äta frukost. 04:55 startade färden till Mälarbadens golfbana och marina där vår guide väntade med båt klockan 06:00. Vi åkte ut i soluppgången och tog måsfåglarna med oss för att locka fram fiskgjuse och havsörn. Hundmat är aptitligt för måsarna och ett 15-tal samlades kring båten. Fiskgjusarna lockades och fick dyka efter braxen som slängdes ut från båten. Totalt kom 5 fiskgjusar på besök samt tre havsörnar, en vuxen och två ungfåglar. Det var svårt att hinna med att fotografera och ställa in skärpan men några bilder blev skarpa. Klockan 09:00 var vi klara och besökte Ekeby våtmark utanför Eskilstuna innan färden inleddes mot Skåne.

Ekängsdalens våtmark med stigen som är utmärkt för att fotografera svarthakedopping.
Svarthakedopping
Svarthakedopping
Bråk mellan svarthakedoppingar
Tjädergömslet i gammelskogen
Tidig speltupp utanför gömslet
Större delen av morgonen tillbringade tupparna tyvärr i talltopparna
Öjesjön på Sveaskogs del av Hälleskogsbrännan
Orrkojan på myren på Hälleskogsbrännan
De två tältgömslena skymtar ute på myren
Spelande orrtuppar
Spelande orrtuppar
Spelande storspov som skrämde iväg orrarna
Fermansbo urskog i södra kanten av Hälleskogsbrännan
Grävlingsbergets besökscenter på Hälleskogsbrännan
Utsikt över Hälleskogsbrännan
Mälarbadens marina i soluppgång
Fiskgjuse
Fiskgjuse som fångat fisk
Havsörn som fångar fisk
Fiskgjuse och trutar i kamp om fisken
Fiskgjuse som äter på fisk i träd med mistlar
Skäggdoppingar i Mälarbadens marina
Viggar i Ekeby våtmark
Skäggdopping i Ekeby våtmark
 
 
 

Comments are closed.


Warning: Illegal string offset 'id' in /var/www/ekid.se/public_html/wp-content/themes/gallery/sidebar.php on line 4
 
 

Warning: Illegal string offset 'id' in /var/www/ekid.se/public_html/wp-content/themes/gallery/footer.php on line 4