Warning: Illegal string offset 'id' in /var/www/ekid.se/public_html/wp-content/themes/gallery/header.php on line 4
Bad — EKID

Warning: Illegal string offset 'id' in /var/www/ekid.se/public_html/wp-content/themes/gallery/single.php on line 5

Bad

 

Tack vare den vulkaniska geologin finns det 10 000-tals varma källor i Japan som har utnyttjats för att bygga badanläggningar. De finns från avancerade stora spavärldar till enkla naturliga bassänger ute i naturen. De fina badanläggningarn med naturligt varmt vatten från varma källor kallas Onsen. Det finns också badanläggningar i städer och byar där man får värma upp vattnet och dessa kallas Sento. Förr hade inte så många egna bad hemma utan man gick på det lokala sentot och badade och umgicks med vänner. Idag har de flesta hus och lägenheter ett eget bad och de lokala badanläggningarna håller på att försvinna. I badrummet eller badanläggningen tvättar man sig noga innan man kliver i badet. Tvättningen sker sittande på en liten pall och antingen använs en handdusch att tvätta sig med eller så tas vatten i en balja som sedan hälles över kroppen. Man har också ofta med sig en liten handduk att skrubba kroppen med samt skyla intima delar av kroppen då man går ut i större badanläggningar och delade bad där både män och kvinnor badar. Flertalet offentliga bad är dock uppdelade. Vattentemperaturen är ofta hög, över 42 grader C och det kan ta ett tag att vänja sig vid det varma vattnet. På Onsen är vattnet ofta surt och innehåller olika mineraler som gör vattnet färgat och det kan lukta. Olika Onsen anses vara bra för olika åkommor och det är en hel vetenskap att hitta kurer mot olika hälsorelaterade krämpor. I privata hem delar familjen ofta på badvattnet för att spara energi. Det är därför extra viktigt att tvätta sig noga innan. Turordningen bestäms av hiarkin in familjen men gäster bjuds ofta först. På Onsen som ligger ute i naturområden har man ofta byggt upp en naturtrogen omgivning kring baden som liknar naturliga dammar i en trädgård. Här kan man ligga och njuta av omgivningen året om. Många bad har även kalla alternativ och bastu för den som önskar. Efteråt passar många på att vila och kanske ta en massage. Det finns ofta automatiska massagestolar utanför baden. Passa på att besöka olika anläggningar under vistelsen i Japan.

 
 
 

Comments are closed.


Warning: Illegal string offset 'id' in /var/www/ekid.se/public_html/wp-content/themes/gallery/sidebar.php on line 4
 
 

Warning: Illegal string offset 'id' in /var/www/ekid.se/public_html/wp-content/themes/gallery/footer.php on line 4