Mat för miljarder

Georg Borgström var den förste vetenskapsmannen som varnade för misshushållningen med jordens resurser i Sverige år 1962 i boken ”Mat för miljarder”. Den version jag köpte begagnad var den fjärde och utgiven 1966. Det är en omfattande beskrivning av misshushållningen med jordens livsmedel och betydelsen av protein i en värld som fokuserar på kaloriernas ökade avkastning. Georg var verksam som professor i både livsmedelsforskning och ekonomisk geografi vid Michigan State University och hade skrivit en hel del artiklar och medverkat i radioprogram för den svenska publiken när hans uppmärksammade bok kom ut. Det är en mycket framsynt kritisk granskning av hur misshushållning av jordens resurser resulterar i utarmning av jordar, överuttag av fiskpopulationer, giftspridning i sjöar, hav och lufthav, risktagning när det gäller radioaktiv spridning och inte minst en ilska över rymdforskningens stora anslag (90% av forskningsanslagen i USA vid denna tid) när två miljarder människor svälter på jorden. Han redogör pedagogiskt för hur begränsade odlingsmöjligheterna är på flera kontinenter och de stora utmaningar som krävs för att öka produktionen. Han varnar för den omfattande användningen av fossila bränslen som krävs för att öka avkastningen genom konstgödsling och mekanisering men som är av tillgänglighet och bara förvärrar situationen längre fram (idag! min kommentar). Det blir lite avlägset att läsa om situationen för 60 år sedan men samtidigt skrämmande aktuellt. Jag ger boken betyg 3 (av 5) för en viktig historisk analys av den globala livsmedelsförsörjningen år 1962.