Perfect days

Wim Wenders har gjort en vacker film om en toalettstädares liv i Tokyo. Huvudrollen spelas av Koji Yakusho som tilldelades pris för bästa skådespelare vid filmfestivalen i Cannes 2023 där även filmen fick en guldpalm. Manus har skrivits av Wim Wenders och Takuma Takasaki och filmen är en samproduktion mellan Japan och Tyskland. Initiativet till filmen kom från Tokyo stadsförvaltningen som höll på att modernisera ett antal toaletter i Shibuya districtet med ny design och ville anlita Wim Wenders för kortfilmer. Wenders blev dock så inspirerad att han tillsammans med Takasaki skrev ett långfilmsmanus. Vi får följa toalettstädaren Hirayama som lever ett inrutat liv men verkar nöjd med sitt jobb och sina intressen för böcker och västerländsk musik från 1960- och 1970-talen. Efterhand får vi djupare inblickar i hans liv och kan ana hans historia. Det är en lågmäld och poetisk film med en stor skådespelarinsats av huvudrollsinnehavaren. I de många birollerna framträder många kända personligheter i den Japanska kulturen som västerländska tittare inte noterar. Jag ger filmen betyg 4 (av 5) för en vacker skildring av varats olidliga lätthet och hur det är att vara människa. Har man som jag bott i Tokyo i tre år så förstärker det så klart upplevelsen av filmen.