Hides de Calera

José David Gomez driver företaget Hides de Calera och erbjuder ett stort antal fotogömslen där naturfotografer kan få bilder av sällsynta fågelarter. David har lång erfarenhet av traktens djurliv och har lyckats skapa förutsättningar för bra placeringar av gömslena utan att störa djurlivet. Förutsättningarna varierar från år till år och flera av gömslena flyttas årligen och även under säsongen. David förmedlar även logi i Calera men det är var och en som själva står för detta. För mig presenterade David ett paket på sex dagar med tio olika gömslen, två heldagssittningar och åtta halvdagssittningar. Våren är mest intensiv då flest arter är aktiva med lek och häckning. Under min vistelse den 18-23 april var det som mest 16 personer som skulle placeras ut i olika gömslen varje dag och David fick ta hjälp av sin fru och bror för logistiken. Jag bodde på Caleras (4600 invånare) enda hostal mitt i samhället och flertalet gömslen låg inom 10 minuters körning, förutom dalgömslet och kejsarörnsgömslet. Under höst och vinter erbjuds även iberisk lo och då ligger gömslena en bit söderut med annan logi.

De gömslen jag provade var stortrappgömsle (heldag blev dock halvdag), stäppgömsle, sjögömsle, kejsarörngömsle, varfågelgömsle, svartvingad gladagömsle, dalgömsle, biätargömsle, småtrappgömsle och rödfalkgömsle.

Stortrapp från små lättflyttade gömslen med fyra nätförsedda öppningar i varje riktning. Handhållen kamera med stöd av öppningarna. Sittning från gryning till mörker.
Röd glada. Stäppgömslet består av två gömslen med plats för två personer i varje. Här läggs kött ut och lockar till sig arter som brun- och röd glada, brun kärrhök, ängshök och regelbundet kejsarörn.
Sjögömslet ligger vid en bevattningsdamm och består av en sittdel och en liggande del med fotogluggar i markplanet. Arter som förekommer här är främst styltlöpare, hägrar, ibis, änder och vadare som rödbena och mindre strandpipare.
Kejsarörnsgömslet ligger mycket vackert på 700 meters höjd med utsikt över Gredosbergen. Här finns spegelglas som gör det lätt att bevaka åtelplatsen. Hit kommer regelbundet kejsarörn och de båda gladorna samt mungo och blåskator.
Varfågelgömslet består av två separata gömslen med plats för två respektive en person och ligger i ett kuperat jordbrukslandskap med spridda träd i åkermarken. Här lockas varfågeln fram med möss och larver.
Gömslet för svartvingad glada är det mest känsliga och här får bara en person sitta åt gången med angöring innan gryning och avslutning när det är mörkt. Gömslet har endast en liten glugg och kameran måste hela tiden vara samma position för att störa så lite som möjligt. Det är en dryg sittning på 15 timmar på en plaststol.
Dalgömslet ligger oerhört vackert med utsikt över en dalgång med stenekshagmarker och med Gredosbergen i bakgrunden. Det är ett gömsle för tre personer med spegelglas och god utsikt över landskapet. Hit kommer lite varierande arter men bland annat de båda gladorna, duvhök, mungo och vid mitt besök var kejsarörn och kretsade samt dagen innan hade kungsörn varit på besök.
Småtrappsgömslet ligger ute i åkermarker och består av ett litet enpersonsgömsle med utsikt åt alla fyra håll men vadderad hylla för kameran åt sydöst. Här spelar småtrappen under våren och rör sig i landskapet runt gömslet.
Rödfalksgömslet är upphöjt i takhöjd på övergiven gammal gård där en koloni häckar. Här finns två gömslen med en respektive tre platser. Gömslena nås via stegar och luckor i golvet. Oftast används gömslena under kvällssittningar då ljuset är som bäst. Ett 10-tal par häckar på taken.